Verzendwijze: TNT Brievenbuspost (Geen extra Porto-Verzendkosten reeds inbegrepen).

40,00 € incl. BTW

Meer informatie

60 Jaar na Parijs- Nice
59 Jaar na de Ronde van Vlaanderen.

Onder de titel Sluw en Slim wordt in het boek het levensverhaal van Roger Decock verteld. Het leven van deze succesvolle renner, die in de jaren vijftig furore maakte en ondanks zijn 83 jaar nog beschikt over een immens geheugen, verliep als een schelmenroman. Roger Decock mag dan niet de grootste naam zijn uit de Belgische wielersport, toch heeft hij een palmares bijeen gefietst, waar menig prof van vandaag jaloers op zou zijn. ''Mijn opa vocht in het voorjaar 1951 als een leeuw in Parijs-Nice en hij won de wedstrijd. Moederziel alleen, al zijn ploegmaats waren naar huis, weerstond hij de Franse samenzwering in de Ronde van Frankrijk en veroverde de gele trui met amper 12 seconden voorsprong, al kwam hij zonder gele trui naar huis. In 1952 ringeloorde hij Loretto Petrucci en Briek Schotte en kwam alleen aan in de Ronde van Vlaanderen, zijn grootste en mooiste zege'', geeft Veronique Coene enkele anekdoten weer.

RAVIJN
Roger Decock was nooit een veelvuldig winnaar, alhoewel hij ook nog de Scheldeprijs in Schoten en de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen op zijn naam schreef. ´Hij won het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, maar kreeg nooit de leeuwentrui'', vervolgt Veronique Coene, die nog verwijst naar zijn moedige daad in de tour, toen Wim Van Est in de ravijn was gereden. ´Zijn strafste stoot was echter geen zege in de koers, maar een diepmenselijke daad. Toen Wim Van Est in de Tour de France van 1951 rechtdoor de ravijn indook, was mijn opa de enige renner in zijn buurt. Hij was het die de reddingsploegen op weg zette om de gewonde Nederlandse gele truidrager uit zijn benarde situatie te redden. De Pontiac van mijn opa tikt nog steeds...´, lacht Veronique, die erop wijst dat Roger Decock aan de zijde reed van de grootste kampioenen der aarde: Gino Bartali, Louison Bobet, Fausto Coppi, Hugo Koblet, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy...

´In het boek vertellen wij allerlei anekdoten van toen hij smokkelaar werd tijdens De Tweede Wereldoorlog, en later uitgroeide tot een slimme kampioen. Hij besefte dat koersen zijn broodwinning was en wist heel snel dat je centen kon verdienen door premies te pakken, door koersen te winnen of door ze slim te verliezen. Dit alles wordt in het boek uit de doeken gedaan´, aldus Veronique.